T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BİNGÖL / MERKEZ - Borsa İstanbul Gözeler Haraba Ortaokulu

Beslenme Dostu Okuluz

Beslenme dostu okul ünvanına sahibiz

Haz

Beslenme dostu sağlıklı okulUZ

Haz

SABAH OKULA GELMEDEN ÖNCE GÜZELCE KAHVALTIMIZI YAPALIM. SAĞLIKLI BESLENMEK EN ÖNEMLİSİ UNUTMAYALIM

Mrt

Herkesin en büyük arzusu sağlıklı yaş alıp, herhangi bir kronik rahatsızlığı olmadan, yaşlanmak ve zinde bir hayat sürmektir.

Mrt

Beslenme; büyüme, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır.

Beslenme yetersizliği ve dengesizliği; bazı hastalıkların oluşmasında doğrudan, bazılarında ise dolaylı nedendir.

Kas

Değerli velilerimiz lütfen öğrencilerimizi okuldaymış gibi her sabah mutlaka kahvaltı yaptırın 

Ekm

Beslenme dostu okul olarak devam ediyoruz.. 

Ara

Yeterli ve Dengeli Beslenen Kişiler;

  • Sağlam ve sağlıklı bir görünüştedir.
  • Hareketli ve esnek bir bedene,
  • Muntazam bir cilde, canlı ve parlak saçlara ve gözlere,
  • Kuvvetli, gelişimi normal kaslara,

Kas

Okul çağı, çocuğun toplum yaşamına ilk kez girdiği dönemdir. 

Ekm

Beyin tümörünün, çocuklarda kansere bağlı ölümlerde birinci sırada bulunduğunu vurgulayan Beyin Cerrahı Prof. Dr. Ersin Erdoğan, "Eğer bir çocuk başım ağrıyor diyorsa bu çocuğa mutlaka bir görüntüleme yöntemi uygulamak gerekiyor. Baş agrısıyla beraber bulantı, kusma, görme bozukluğu olması, beyin tümörünü düşündürmeli" diyor.

Ekm

Ekm

Okul öncesi dönem olarak adlandırdığımız 0-6 yaş arasındaki çocuklarda 20 adet süt dişi bulunmaktadır. Süt dişleri, bu dönemde mutlaka anne-babalar tarafından temizlenmeli ancak aynı zamanda çocuklara diş fırçalama alışkanlığının da bu dönemde kazandırılması gerekmektedir. Süt dişlerinin sağlıklı olması en az sürekli dişler kadar önemlidir. Süt dişlerinin nasıl olsa düşecekleri düşünülüp oluşan çürüklerin tedavi ettirilmemesi bu dişlerin vaktinden önce kaybedilmesine yol açabilir.

 

Ekm

İştahsız çocuklara beslenme önerileri

İştahsızlığın herhangi bir hastalığa bağlı olmaması durumunda beslenmede yapılacak küçük değişiklikler iştahın ve besin tüketiminin artmasını sağlamaktadır.

Prof. Dr. Nevin Şanlıer; "Çocuğun besin seçmesinde en büyük etken aile bireylerinin besinlere karşı tutumudur. Çocuk aile içinde bir otorite olarak gördüğü babadan, yakın hissederek her türlü zorluğunu çözen anneden ve paylaşma duygularıyla birlikte kıskançlıkla yaklaştığı kardeşlerinden ve de sınırsız toleranslı anneanne, babaanne, dededen etkilenmektedir. Beğenilerinde ve isteksiz davranışlarında onların davranış biçimleri ön plândadır. Aynı zamanda oyun, çocuk için çok çekici olacağından yemek yemeyi unutabilmektedir. Çocuklar yemeklerini yemekten ziyade keşfetmek isterler" diyerek iştahsız çocuklar için bazı tavsiyelerde bulundu:

Eyl

Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2017 yılında yayımlanan " Okulda Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi Programı" uygulama kılavuzuna göre ilimizde bulunan okul müdürlükleri tarafından aile hekimlerinde çok fazla yoğunluk olmayacak şekilde planlama yapılarak mart ayına kadar tüm öğrencilerin muayene olmalarının sağlanması ve aile hekimleri tarafından okullara gönderilecek olan muayene izlem formunun okullarımızda muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Eyl

Dengeli beslenmenin birinci yolu, düzenli öğünlerdir. Bazı çocuklar, buna uymak istemezler. Yemek, zaman kaybı gibi gelebilir. Bu konuda bazı tedbirler alınabilir.

Eyl

Sayın Velilerimiz, sayfamızda yayınladığımız tavsiye ve dökümanları inceleyebilir ve çocuklarımızın sağlıklı ve dengeli beslenmeleri için abur cuburu tüketmemeleri konusunda bilinçlendirebiliriz.